
26 Mag 23 Maggio Workshop “From Waste to Wonder. Piedmontese circular economy cases of success” per CEFoodCycle all’Expo della Sostenibilità
L’Agenzia di Sviluppo del Territorio LAMORO prosegue con entusiasmo le attività del progetto europeo CEFoodCycle, parte del programma Interreg Alpine Space.
Attivo dal 2022, il progetto si pone l’obiettivo di sviluppare hub di economia circolare nel settore alimentare in cinque regioni pilota dell’area alpina. L’iniziativa si concentra sull’identificazione delle potenzialità per ridurre lo spreco alimentare e le emissioni di CO₂, contribuendo in maniera concreta agli obiettivi di sostenibilità ambientale.
Venerdì 23 maggio si è tenuto il Workshop “From Waste to Wonder. Circular economy cases of success” che abbiamo organizzato nell’ambito del progetto CEFoodCycle parte del programma Interreg Alpine Space che si è tenuto ad Alba dal 22 al 24 maggio nell’ottica dell’Expo della Sostenibilità. Durante il workshop abbiamo potuto presentare e far conoscere il progetto ai partecipanti e illustrare due casi di eccellenza nostrane che hanno saputo fare dell’economia circolare e della riduzione dello spreco la loro filosofia.
È il caso di Biova Project la quale raccoglie il pane invenduto e lo trasforma in birra e Poliphenolia la quale invece utilizza e impiega gli scarti dell’uva in ambito biomedicale e cosmetico. Due realtà che hanno il loro file rouge nella loro visione circolare e nella loro capacità di offrire un modello di business innovativo e lungimirante. Si ringraziano i partecipanti al talk e il team dell’Expo della Sostenibilità per averci ospitati e per averci voluti nella platea degli speaker.
___________
LAMORO Development Agency is enthusiastically continuing its activities within the European project CEFoodCycle, part of the Interreg Alpine Space programme.
Active since 2022, the project aims to develop circular economy hubs in the food sector across five pilot regions within the Alpine area. The initiative focuses on identifying opportunities to reduce food waste and CO₂ emissions, thus making a tangible contribution to environmental sustainability goals.
On Friday, May 23, the workshop “From Waste to Wonder. Circular economy cases of success” took place, organized by LAMORO within the framework of the CEFoodCycle project. The event was held in Alba from May 22 to 24 as part of the Sustainability Expo. During the workshop, we had the opportunity to present the project to the participants and showcase two outstanding local examples that have embraced circular economy and waste reduction as their core philosophy.
These included Biova Project, which collects unsold bread and transforms it into beer, and Poliphenolia, which uses grape waste for applications in the biomedical and cosmetic sectors. Two remarkable initiatives that share a common thread in their circular vision and their ability to offer an innovative and forward-looking business model.
We would like to thank all the participants in the talk and the team behind the Sustainability Expo for hosting us and including us among the event’s speakers.